Wil jij mij helpen, een boek over honing en de waarde van de honingbij en de imker te schrijven?

In de aflevering van Keuringsdienst van waarde met thema honing, zag ik, en velen met mij, hoe er gesjoemeld wordt met honing en hoe dit prachtige en waardevolle geschenk van de bijen een commerciële geldkraan is geworden. Er wordt uitgelegd hoe er in de bijenhouderij steeds meer mechanisch gehandeld wordt. Wat na het zien van deze aflevering in mij leefde was de vraag

“Wat is er nog over van de waarde van honing en hoe kunnen we zien of honing wel echt honing is…”

Het raakte mij om te zien dat er met dit mooie product geknoeid wordt en hoe er vervolgens een gedegradeerd product verkocht wordt als ‘echte’ honing. Vanuit mijn passie voor de natuur en puurheid van het leven probeer ik échte smaken van échte producten en de arbeid en passie die daar achter zit te zien en op waarde schatten. Er is niets mooiers dan de menselijke passie, en het ambacht terug te zien in de uitstraling van een product.

Beeldvormend onderzoek

Al ruim een decennialang onderzoek ik dit d.m.v. rondfilter-chromatografie[1] producten, gewassen en bodems. Met deze methode van onderzoek en adviezen die daaruit voortkomen ondersteun en help ik boeren en tuinders om de gewassen die ze telen een hogere vitale waarde te geven.

Met dit boek en het onderzoek dat daarachter zit wil ik de lezer opnieuw de waarde van de bij en haar honing laten ervaren. Waar komt de bij vandaan? Hoe keek men in verleden naar bijen, hoe werd met haar omgegaan en welke positie hadden de bij en de imker in de gemeenschap?

Met suikersiroop verdunde honing verkocht als “echte” honing

In de aflevering van Keuringsdienst van waarde, wordt verteld dat het lastig is om C4-suikers (suiker- riet, maïs) in honing waar te nemen en dat er geen, door Europese wetgeving goedgekeurde methode is die suikers te detecteren. Het gaat nog jaren duren voor deze goedkeuring er is en in de tussentijd….. ligt de “nep” honing als volwaardige honing in de supermarkt.

De beelden die het resultaat zijn van rondfilter-chromatografie1 worden chroma’s genoemd. Een chroma  geeft een beeld van het leven in een product en geeft een indruk hoe het met de vitaliteit ervan gesteld is. Zo kun je uit een chroma aflezen of een product puur is of dat het vermengd is met andere stoffen. Met hulp van chroma’s kan men laten zien welke honing puur of gemengd is met suikersiroop (C3- (suikerbieten, rijst, granen) en C4 suikers). Het is zelfs mogelijks om laten zien met welk percentage deze honing vermengd is met suikersiroop. Dit alles wil ik laten zien in het boek dat ik ga schrijven.

Veel mensen denken dat honing een goede en gezondere vervanger in allerlei gerechten is voor suiker. Is dit wel zo en wat gebeurt er eigenlijk als ik suiker in de thee, baksels en of gerechten vervang door honing?  En wat gebeurt er eigenlijk met de vitaliteitswaarde van honing als deze verhit wordt? Is deze honing nog wel zo gezond? Aan de hand van chroma’s van verschillende soorten honing zal ik op deze vragen antwoorden proberen te vinden.

Waarom dit onderzoek en dit boek

Het doel van dit honing-onderzoek in het boek is om de lezer te inspireren en opnieuw in contact te brengen met de bijen. Via deze weg wil ik  de lezer de waarde laten inzien van bijen en hun honing. Niet op een activistische manier, om ‘de bijen te redden’. Maar door het geven van handvatten; met de sprekende onderzoeksresultaten uit het chroma-onderzoek wil de lezer helpen en motiveren in het maken van keuzes over welke honing aan te schaffen (en welke niet) en hoe ze die honing kunnen gebruiken in gerechten.

Het zal een uitgave worden waarin de lezer meegenomen wordt naar de oorsprong van de honingbij, naar de positie die de bij en imker vroeger had in de samenleving. Daarbij zullen er prachtige verhalen (interviews met imkers) en chroma-beelden van verschillende “imker” honingsoorten te zien zijn. Na dit vooral tekstuele deel van het boek zal het chroma-onderzoek naar verdunde honing te zien zijn met daarna chroma’s van onverhitte en verhitte honing. Van kamer temperatuur tot het kookpunt, steeds in stappen van 10 graden.

Het nevendoel van dit boek is om u, lezer en schenker, in contact te brengen met de imker, de verzorger en hoeder van de bijen.

Met dit boek hoop ik een bijdrage te kunnen leveren aan het anders gaan kijken naar bijen. Aan het meer op waarde schatten van deze bijzondere dieren en hun hoeders. Dit door te laten zien wanneer honing “echte” honing is.

Wat is er nodig om de onderzoeken te doen en het boek te schrijven.

Hier is tijd en aandacht voor nodig, tijd om de onderzoeken te doen en gerichte en gefocuste aandacht om me verder te verdiepen in de bij en de imker.

Gerichte en gefocuste aandacht om de chromabeelden te categoriseren en te beoordelen. Ik verwacht anderhalf jaar met dit project bezig te zijn.

Wil jij mij ondersteunen?

Om dit boek te kunnen schrijven en het onderzoek te doen is tijd en gefocuste aandacht nodig. Om deze tijd financieel te overbruggen en de onderzoeken te doen is 9000 euro nodig.

Dit bedrag hoop ik de komende maanden met deze crowdfunding bij elkaar te sprokkelen. De mooie kleurendruk met veel afbeeldingen die ik voor ogen heb, kan ik uit eigen middelen financieren. Wil je me steunen? Alle kleine beetjes helpen.

Wat staat er tegenover jouw schenking?

Graag nodig ik alle schenkers uit bij de boekpresentatie. Elke schenker krijgt tijdens de boekpresentatie een klein potje imkerhoning. Op deze dag worden een aantal boeken verloot onder de schenkers.

In de periode mei 2025 – september 2026 zal ik je 4 á 6 maal een update sturen van de vorderingen van het boek en het onderzoek.

Hoe werkt het?

Als je mij financieel wilt steunen bij het schrijven van dit boek en onderzoek, wil ik je vragen mij een mail te sturen, met daarin het bedrag dat je mij wilt schenken ter ondersteuning van het schrijven van dit boek. Mijn mailadres: info@degroen-vallei.nl

Begin april stuur ik je dan een mail met mijn rekeningnummer met de vraag om het door jouw toegezegde bedrag daadwerkelijk over te maken.

Als je nog vragen, opmerkingen of tips hebt over dit project, als je bijvoorbeeld de (voorlopige) inhoudsopgave van het boek wilt zien, mail me ajb! info@degroene-vallei.nl

Ik beloof je een waardevol boek over “De waarde van honing” te schrijven!

En ik voorspel dat nadat je het boek uit hebt, je een andere verbinding hebt met de Honingbij, imker en op een vernieuwde manier naar honing kijkt.

Geweldig als je mij hierin wilt ondersteunen! 

DANKJEWEL!


  1. https://www.degroene-vallei.nl/chromatografie/ ↩︎