Sinds begin 2024 heeft de Groene Vallei grond om op te telen! Het doel is om eerst de bodem op orde te brengen en ondertussen kleinschalig gewassen en granen te telen. Als de bodem op orde is zal de gewassen teelt geïntensifieerd worden en zal ondertussen gekeken worden of het mogelijk is om de stap naar een CSA/ pluk tuin te zetten zodat steeds meer mensen gevoed kunnen worden met lokaal geteelde gewassen. Heden word de oogst gedeeld met omwonende en vrijwilligers.

In 2024 werd er om de bodem te verbeteren op 200 m2 Haver geteeld. In zal er in 2025 op 500 m2 gewassen en granen (om de bodem te verbeteren) geteeld worden. Het doel en streven is om 2026 te vergoten naar 2000m2. Deze stap kan gemakkelijk gemaakt worden omdat de teelt van granen in eerste instantie geen zware belasting op de bodem hebben, maar door diepe worteling de bodem los maken en eventuele verdichtingen in de bodem kunnen oplossen. Ze verbeteren op deze manier de bodem structuur en maken de bodem klaar zodat er hierna andere gewassen geteeld kunnen worden. Verantwoord en toekomst bestendig omgaan met de bodem en wat daar in leeft is de eerste prioriteit. Navolgend zijn de gezonde vitale gewassen die in- en op deze bodem groeien en het behouden van een vitale bodem.

Bij de teelt en omgang met terrein en bodem worden principes uit de Biodynamische Landbouw zo veel mogelijk gehanteerd. Er worden uitsluitend biologische zaden (zaadvaste zaden rassen), biologische mest- en compost gebruikt. Bij gewasziekte of uitval word gekeken naar de bodemgezondheid en gezocht naar verantwoorde en niet schadelijke oplossingen op biologische basis.

Naast het telen van gewassen richt zicht De Groene vallei zich ook op duurzame oplossingen voor bodem- en gewasproblemen, optimaal zaai-, plant- en oogsten en zichtbaar maken van de vitaliteit van uw producten.

Onderzoek, De Astrologisch zaai, plant- en oogst kalender en Dynamische bodemvitalisatie zijn kernbegrippen die gericht zijn op het verbeteren van uw gewassen, de bodem en de afstemming tussen moest/tuinder, boer en bodem. Denk hierbij aan meer inzicht krijgen in hoe de vitaliteit van uw gewas er uit ziet, of hulp bij problemen met gewasuitval, afwateringsproblemen, terugloop van opbrengst, onkruid problemen enzovoort.

Daarnaast kan de levensvitaliteit van de bodem, compost en gewassen in kaart gebracht worden door middel van het maken van Rondfilter chromatografie en Stijgbeelden.